topp
 
 
 
 


 linje

 

   
     


Stipendiet Hans och Desy Vikstens minne
Konstakademien har tilldelat konstnären och redaktören för nättidningen Omkonst, Susanna Slöör, Hans och Desy Vikstens stipendium på 20 000 kronor med motiveringen:
”Susanna Slöör tilldelas Hans och Desy Vikstens stipendium 2006 för det mod och den frenesi med vilket hon via moderna media medverkar till att sprida kunskap om samtida konst.”
(06-11-29)

Olle Granath, Konstakademiens ständige sekreterare, skriver i en kommentar:
"När makarna Vikstens stipendium ges till Susanna Slöör så är det för en mångsidig insats i den svenska samtidskonstens tjänst. Med öppenhet och generositet följer, den av henne grundade, nättidningen Omkonst det som försiggår på utställningarna i Stockholm med omnejd. Med en anspråkslös form parad med en skärpa i iakttagelse och språkbehandling har Susanna Slöör och hennes medkritiker på några år givit upphov till ett viktigt komplement till den alltmer restriktiva konstbevakningen i dagspressen.
Sin överblick av dagens konst i teori och praktik förenar Susanna Slöör med ett eget måleri som har både täthet och tyngd. I små målningar söker hon sig förbi etablerade lösningar på både landskaps- och stillebenmåleriets problem, hon får sina betraktare att medverka i en upptäckt snarare än i ett igenkännande.
Att göra målningar som inte liknar andras och samtidigt vidga samtalet omkring både de egna och andra konstnärers verk det är så nära man kan komma andan i den vikstenska donationen."

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
          

Design: Leif Mattsson
© Susanna Slöör 2015